zaterdag 27 december 2008

stranding

Voetstappen op het strand van de tijd worden niet gemaakt door in een strandstoel te zitten
Posted by Picasa

donderdag 25 december 2008

perril

Ik denk dat het gevaar erin ligt dat je het woord probeert uit te spreken.
Posted by Picasa

zondag 7 december 2008

democratie

"Als in een democratie om 6 uur de deurbel gaat weet je zeker dat het de melkboer is." (Churchill)
Posted by Picasa

vrijdag 5 december 2008

jaren

Mens wanneer was de laatste keer dat je neerzat en naging hoe je gedachten je lichaam hebben beroofd van geluk en van jaren (henry david thoreau)
Posted by Picasa

glimlach

Wie kan glimlachen is het dichtst genaderd tot de bedoeling die de schepper met ons heeft gehad (g. bomans)


Posted by Picasa

donderdag 4 december 2008

snel geld

We hebben haast. Steeds sneller. Sneller geld is dus belangrijk. Maar sneller dan wat? Twee keer sneller dan bij een andere geldautomaat? Twee keer sneller dan bij de gemiddelde bankroof? Twee keer sneller dan bij fortis, alhoewel er op dit moment geen groot verschil is tussen een bankroof en fortis, in beide gevallen is er snel veel geld verdwenen.
Terug naar het beeldscherm.
Is dit niet wat overdreven en zou deze aanprijzing, met de opkomst van de kredietcrisis, nog steeds op het beeldscherm prijken.
Ik bedenk mij dat er een nieuwe soort geld is bijgekomen. Na oud-geld en nieuw-geld is er nu ook snel geld.
Posted by Picasa

donderdag 27 november 2008

verbeteren

Het is verbazend hoe druk de detailhandel altijd bezig is met de klanten die ze nog niet hebben. Bij sommige winkeliers is dat verschil wel heel groot. Daarnaast staat het assortiment dat men heeft (of etaleerd) vaak in schril contrast met hetgeen men de consument wil doen geloven.
Waarom willen we altijd iets anders zijn en doen we niet gewoon dat waar we goed in zijn?
Tip: probeer 's dat waar je goed in bent telkenmale te verbeteren.
Posted by Picasa

dinsdag 25 november 2008

de dag

de dag gaat open als een gouden roos
ik sta aan 't raam en zend mijn adem uit,
het veld is stil, en nauwelijks een geluid
breekt naar het koepelblauw bij tussenpoos
h. gorter
Posted by Picasa

maandag 24 november 2008

ijsvrij

Naast defensie ( groot alarm), hulpdiensten (tatu-tatu), bescherming burger bevolking (1ste maandag alarm), knmi (weer alarm) en rijkswaterstaat (strooi alarm) geeft nu ook de anwb een alarm af. Vandaag de primeur van het file-alarm. Woordvoerders van diverse organisaties vielen over elkaar heen. De eerder genoemden vonden dat de anwb eigenmachtig handelde en dat de inhoud van het alarm nog gedefinieerd moest worden. De anwb voorspelde 500 km file en was de mening toegedaan dat het slechts 300 km is geworden dankzij het door hun afgegeven file alarm. Van het laatste kun je slechts zeggen dat de voorspellende gave van de anwb te laken valt. Als je immers 500 voorspelt en het worden er slechts 300 dan zit je er behoorlijk naast. Hoe dan ook, ons landje, eens het land van mooie winterlandschappen en schaatsen op natuurijs, is vandaag de dag al in rep en roer als er maar sneeuw dreigt te vallen.
Misschien moeten we weer ijsvrij gaan invoeren?
Posted by Picasa

donderdag 20 november 2008

hoe krijg je dingen gedaan

Je krijgt dingen gedaan in een aantal simpele stappen. Vooraleerst blijf vriendelijk en toon een glimlach. Wees sympathiek (spiegelen) waardoor een soort van verstandhouding ontstaat. Maak daarnaast gebruik van kuddegedrag, men volgt makkelijker als een bekende (Nederlander) reeds is voorgegaan. Last minute reizen blijken zeer in trek echter, veelal nauwelijks goedkoper dan reizen die ver van te voren zijn geboekt. De perceptie "iets voor de poorten te hebben weggesleept" speelt hierbij een belangrijke rol. Benadruk wat uniek is aan de dienst, de schaarste van het goed, de tijdelijkheid, en andere aspecten die het gevoel van kans en gemis oproepen.
Wil je me naar schiphol brengen? Geen tijd, maar lukt het station wel?
Overvraag, dit maakt het makkelijker de ander tegemoed te komen en hem/haar over de drempel te trekken.
Laat iemand kleine stapjes maken. Als iemand eenmaal in een "ja-ritme" zit wordt het steeds moeilijker nee te zeggen.
Autoriteits argumenten (de tandartsen van oral-b..., enz) deskundigheid benadrukken kan eveneens helpen iemand over de drempel te trekken.
Posted by Picasa

dinsdag 18 november 2008

beperking

wie iets groots wil moet zich weten te beperken (G. Hegel)
Posted by Picasa

zondag 16 november 2008

groot of klein

Alles moet groter. Nederland was een land met honderden dorpjes en kleine gemeentes. Dat moest anders, dus voegden we vele gemeentes samen. We hadden vele kleine ziekenhuizen. Makkelijk omdat het nabij was en prettig omdat je persoonlijk behandeld werd. Dat moest anders en er kwamen gezondheidssilo's. We hadden kleine scholen, voor elke ideologie een of meer. De hoofdonderwijzer kende de kinderen bij naam en de ouders van gezicht. We hadden wijkagenten, die kenden de wijk en de mensen in de wijk.
Alles moest anders. Groter was beter. De laatste twee decenia van de vorige eeuw was die van monsterverbonden, monsterfusies en grote overnames.
Van de 100 auto fabrieken die Engeland rond 1925 rijk was is er geen een meer over. althans niet zelfstandig. Van de 10tallen banken in nederland waar we 50tig jaar geleden een spaarrekening konden openen zijn er maar 5 over. Scholen tellen pas mee als de bestuurlijke laag niet een student meer bij naam kent en ziekenhuizen lijken pas goed als elke zieke deel uitmaakt van een statistiek. Willen we dit echt?
Neen, mensen voelen zich het prettigst in groepen van rond 50 personen. Dus zou een school niet groter mogen zijn dan 50tig leraren, een ziekenhuis zou moeten splitsen als er meer dan 50tig artsen werken. In een straat zouden niet meer dan 50 mensen mogen wonen en 50 straten is een dorp. Bij 50tig kunnen we kontakt onderhouden. 50tig kunnen we overzien. In 50tig kunnen we ons verdiepen, kennen we de namen, de geschiedenis, de ideeen, de wensen en de dromen.
Posted by Picasa

donderdag 13 november 2008

normvervaging

Ik lees vanochtend dat er een burgemeester is die supermarkt overvallen wil tegengaan door kruideniers te verbieden kasgeld aan te houden. Zoals bijna alles in de politiek een bijzonder kortzichtig standpunt. Immers is het niet de taak van de overheid in het algemeen en de hoofd van politie, in casu de burgemeester, om onze veiligheid te waarborgen. In plaats van burgers en ondernemingen nog meer regels op te leggen zou justitie eens een keer hard moeten ingrijpen. Pak de onverlaten op, zet ze vast, en laat ze vast zitten. De praktijk is echter dat een overvallen winkelier (om aangifte te doen) vaak langer op het politiebureau zit dan degene die de overval pleegt.
Door dit soort oplossingen aan te dragen boven ingrijpen en opsluiten verplaatst politiek Nederland de problematiek alleen maar. Immers eerst werden de banken overvallen, die gingen zich beveiligen, de juweliers, idem dito, je komt alleen nog binnen als je eerst aanbeld en je id laat zien. Toen de pomphouders, die nu s'avonds alleen nog maar achter kogelvrijglas aan te spreken zijn. Nu de middenstand en straks, straks de particulieren. Door de houding van de politiek moeten we straks achter tralies en kogelvrij glas leven. De wereld op zijn kop. De onverlaten buiten en de gewone burger "veilig" achter glas. Het is de bovengeschetste visie en kortzichtigheid van de politiek die zorgt dat onschuldige mensen zich steeds onveiliger gaan voelen. Een glijdende schaal, normvervaging, het is toch belachelijk dat ik verwijtend wordt aangekeken als er iets uit mijn auto wordt gestolen. "had u het maar niets in de auto moeten laten liggen" : zegt hetzelfde blauw dat de dag daarvoor een kind van 12 beboet omdat zijn lampje stuk is.
We zijn hopeloos aan het ontsporen.
Posted by Picasa

woensdag 12 november 2008

file parkeren

Nog niet zo lang geleden, in 1974 om precies te zijn, probeerde ik mijn rijbewijs te halen. Een van de beproevingen was het zogenaamde fileparkeren. Dat was in die tijd nog niet eenvoudig. Het was namelijk verrekte lastig om twee auto's te vinden die zodanig geparkeerd stonden dat je er net tussen paste. Nederland kende in die tijd nog de helft van half zoveel auto's en was een kwart zo mobiel. als men auto's had. Anders geformuleerd: men begon net de file te ontdekken en ouderijn was als klaverblad in aanbouw. Des te schrijnender is het dat ik mijn rijbewijs niet in een keer heb gehaald, maar dat is een heel ander verhaal.
Bij het zien van bovenstaande foto vraag ik mij af of de instructeur tijdens het file parkeren in paniek de auto heeft verlaten of dat dit tegenwoordig als proef goed wordt gerekend. Als ik in 1975 de auto zo geparkeerd had was ik wederom gezakt. De leskadett had dan ook met de achterwielen boven het water gehangen, of met de voorwielen ver buiten het aangegeven vak uitgestoken, als ik zo achteruit was ingestoken.
Gelukkig vond de examinator twee auto's net genoeg uiteen om je ertussen te wringen. Bijzondere verrichtingen, een term die ik zelden meer hoor.
Posted by Picasa

zondag 9 november 2008

uitvinden

De uitvinders van het wiel hebben de fiets niet uitgevonden. De trein noch het vliegtuig zijn uitgeprobeerd door de makers van een fiets. De auto werd ontwikkeld in een schuur evenals de eerste PC. De eigenaars van de kabel en het telefoonnetwerk hebben niets te maken met de ontwikkeling van internet. Het alternatief voor fossiele brandstoffen komt niet van de oliemaatschappijen. Nieuwe baanbrekende ontwikkelingen ontstaan zelden in de keukens van de grote multinationale ondernemingen. Grote omwentelingen ontstaan aan de keukentafel, in kelders, aan de toog van een kroeg. Nieuwe uitvindingen worden gedaan in garages, op zolderkamers, op het strand. De mens houdt op risico´s te nemen zodra hij iets kan verliezen en er ontstaat slechts iets als je bereidt bent risico´s te nemen, als je, je nergens meer wat van hoeft aan te trekken.
Posted by Picasa

dinsdag 28 oktober 2008

prioriteiten?

Alles is mogelijk. 20 jaar geleden waren grote delen van New York onbegaanbaar of, zoals het zo lelijk in nieuw Nederlands heet, "no go area's". Nu is NY weer redelijk veilig. Taxi chauffeurs willen je zelfs wel naar Harlem brengen en dat was 20 jaar geleden wel anders.
Vuil op straat, sirenes overal, slecht verlichte straten, maakten dat je, je al snel onveilig voelde. Wijk voor wijk heeft men opgeknapt en van New York weer een stad gemaakt waar het prettig toeven is.
Heel bijzonder is de ontwikkeling in Meat Packers district. Hier komt het vlees binnen en wordt overgeslagen voor de stad New York. Sjouwende mannen, met bebloede witte overalls en grote hompen vlees op hun schouder, lopen nu tussen de trendy upper class door, die een nieuw jurkje bij Stella McCartney willen uitzoeken. Een stad, zelfs ter grote van New York, is wel degelijk schoon te krijgen. Een kwestie van prioriteiten.
In Nederland klaagt de politie dat ze geen tijd en mensen heeft om de bendes op straat aan te pakken. Wel heeft men schijnbaar tijd om fietsende jeugd ( die rijden namelijk wel eens door rood of vergeten een lampje aan te doen) te beboeten en mensen genoeg om wildplassers op te sluiten. Maar een 1.000 tal randjongeren aan de zelfkant van de samenleving op het goede spoor brengen of definitief op te bergen, daar heeft men geen tijd voor.
Een kwestie van prioriteiten. Zet al die mannen in blauw, die nu: snelheidsovertreders, roodlicht rijders, gordelweigeraars, wildplassers, stoepfietsers, roggelaars, zakkrabbers en lanterfanters, lastig vallen, in om die bendes aan te pakken en te vertellen dat ze de lijn van betamelijkheid zijn gepasseerd. En laat niet luisteren volgen door goed voelen.
Een kwestie van prioriteiten. Maar waarom zou je, als je als politicus, als officier van justitie, als politie commissaris maar 4 jaar ergens zit en je wordt afgerekend op je resultaten, waarom zou je dan doelen najagen die voorbij jouw horizon liggen?
Posted by Picasa

Joe

"Joe de plummer" bleek geen Joe te heten en was achteraf ook geen loodgieter. Waarom had hij wel gelijk toen ze, het amerikaanse volk, dachten dat hij loodgieter was en wel Joe heette. Raar toch dat de waarheid afhankelijk kan zijn van je naam en beroep. Was het een publiciteit stunt van het republikeinse kamp? Gefundenes fressen voor mensen die in komplot theorieen geloven. Hetzelfde geldt voor de zogenaamde moordaanslag op Obama. In Amerika, overigens, nauwelijks voorpagina nieuws, staat hier in Europa op de voorpagina van alle kranten. En was het wel een moordaanslag, althans het vermoeden dat de twee jongens misschien een moordaanslag op de mogelijk aanstaande president zouden kunnen uitoefenen. Of toch weer een komplot? Misschien wel een publiciteitsstunt. Obama en de democraten doen wel of ze er zijn maar er is geen rechtser land dan Amerika en dat weet Obama.
Ook al is (komplottheorietje) Obama de onderbelichte reageerbuisbaby van Verdonk en Wilders, voor de Amerikanen is hij behoorlijk en onredelijk links.
Dus heeft ie alle hulp nodig.
Nog een paar weken en ik voorspel dat een hertelling in Minesota uiteindelijk zal beslissen wie de volgende president van Amerika wordt. Blijkt straks dat McCain net de twee stemmen van deze jongens tekort komt.
Posted by Picasa

maandag 27 oktober 2008

rust

Ik ben niet religieus zonder atheist te zijn. Wel heb ik altijd iets gehad met de zondagsrust. Niet als dag, maar als idee, als principe. Een moment waarop je niets doet, waarop je, je gedachten ordent.
Dat soort momenten zijn er niet meer. We zijn altijd bezig. We zijn altijd wat aan het doen. Rust betekent tegenwoordig actief zijn, fietsen, joggen, surfen, zeilen. Het eerste wat we doen als we daarna thuiskomen is de TV aanzetten, onze e-mail lezen, een smsje versturen.
Toch hebben we die rust nodig, dat moment waarop je helemaal met jezelf bent. Even helemaal niets doen, ogen dicht, gedachtenloos, ontdenken.
Posted by Picasa

zondag 26 oktober 2008

kunst

Graffiti is van alle tijden. Oude muurschilderingen in de oudheid, krassen in bomen, in hout in de middeleeuwen. Kerven in beton en steen aan het begin van de vorige eeuw. En dan sinds een aantal decenia de spuitbus.
Beschouwde men het 3000 jaar geleden ook al als overlast, die muurschilderingen in grotten die wij nu collectief bewonderen en op de werelderfgoedlijst willen plaatsen?
En staan er over 3000 jaar archeologen vol bewondering te staren naar de meesterwerkjes die de huidige spuitbusser weet te produceren?
Posted by Picasa

vrijdag 24 oktober 2008

beleggen

1000 euro versatel is nu, 12 maanden later nog slechts een fractie waard.
Met Ahold is het niet veel beter gegaan en over Fortis zwijgen we maar liever.
Als je echter 12 maanden geleden voor 1000 euro heineken had gekocht, dan had je nu nog ca. 300 euro aan statiegeld gehad. Plus een aantal leuke avonden. Blijkt maar weer dat Heineken toch een goede belegging is.
Posted by Picasa

donderdag 23 oktober 2008

hakken

Ik zit op een terras. Het is een mooie oktober middag. Mensen lopen voorbij. Van de gesprekken vang ik slechts flarden op. Kleine fragmenten. Ik verdiep mij in mijn krant. Een gesprek nadert. Twee stemmen komen naderbij. "ik denk dat ik het geluid van hoge hakken onder mijn gympen laat zetten" hoor ik een van de twee zeggen. Ik kijk op, maar ze zijn al voorbij. Twee vrouwen, studentes schat ik. Had ik eerder opgekeken als ik het geklak van hakken had gehoord?
Posted by Picasa

dinsdag 21 oktober 2008

vertrouwen

Vertrouwen komt te voet en vertekt te paard; het is een oud gezegde.
Bijna alle relaties krijgen op punt met deze universele waarheid te maken. Vriendschappen, politiek, marketing, zakelijk, etc.
Mensen die jaren met elkaar omgaan, en opeens, door een incident, door een gedachte, een gerucht de relatie beeindigen, scheiden, elkaar nooit meer zien.
Of in de marketing. Denk even aan Omo, of bijvoorbeeld Exota, bedrijven die jarenlang aan de relatie met hun afnemers hebben gewerkt. Opeens door een incident werd de een bijna en de ander geheel van de markt gevaagd.
Waarom is het zo moeilijk het vertrouwen van mensen te winnen en, nog belangrijker, als je dan eindelijk dat vertrouwen hebt gewonnen, waarom is dat dan zo wankel?
Misschien wel omdat ons hele leven gebaseerd is op vertrouwen. We vertrouwen onze ouders , we vertrouwen de leraren, we vertrouwen de banken, en we vertrouwen de politicus waar we de eerste keer op stemmen. Dit is zonder rede, er is geen bewijs, geen formule, geen uiterlijk kenmerk, waaruit blijkt dat we iemand kunnen vertouwen. Dat maakt het redelijk binair. Een bakje goed en een bakje slecht. Bij het eerste signaal dat iemand of iets dus niet te vertrouwen zou zijn, gaat het in het bakje slecht. En als er in het bakje slecht een gemeenschappelijk kenmerk te vinden valt, dan zal het voor iemand of iets met die kenmerken heel moeilijk zijn om ooit nog het vertrouwen te winnen. Het is dan een vooroordeel geworden en meestal wordt het vooroordeel al snel bevestigd.
Posted by Picasa

zondag 19 oktober 2008

fiets

ceci n'est pas une bicyclette
Posted by Picasa